11 februarie, 2011

Romania trebuie sa ajunga sa beneficieze de avantajele pietei unice

Am participat, in aceasta saptamana, la conferinta cu tema „O piata unica, este timpul sa actionam”.  Alaturi de Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, Comisarul european pentru piata interna si servicii, Michel Barnier, Comisarul european pentru fiscalitate si uniune vamala, audit si anti-frauda, Algirdas Semeta si Comisarul european pentru sănătate și consumatori, John Dalli am discutat despre piata unica, slabiciunile si problemele cu care ne confruntam in prezent dar si solutii posibile pentru relansarea ei.

Este cunoscut faptul ca piata unica aduce foarte multe avantaje economiilor Statelor Membre. Din pacate, daca ma gandesc numai la declaratiile lui Jeffrey Franks, privind situatia economica a tarii noastre, este clar ca suntem departe de a  fi competitivi pentru a putea beneficia de toate avantajele pe care piata unica le ofera Statelor Membre.                

In conditiile in care in Romania inca se mai cauta solutii pentru iesirea din criza, prioritatile la nivel european au in vedere identificarea acelor masuri care sa duca la crearea de noi locuri de munca si la crestere economica. Printre masurile care au fost deja preconizate se numara modificarea Tratatului european in vederea includerii mecanismului de stabilizare financiara, consolidarea pietei interne si restructurarea domeniului fiscal. 

Potrivit comisarului european pentru fiscalitate si uniune vamala, audit si anti-frauda, in perioada urmatoare Comisia va lansa o serie de initiative pe urmatoarele domenii: taxa corporatista, reforma legii TVA, reducerea dublei taxari si libera circulatie a bunurilor dincolo de frontierele externe ale Uniunii. Concret, in ceea ce priveste companiile va exista un sistem fiscal armonizat iar reforma legii privind taxa pe valoare adaugata va permite simplificarea sistemului de TVA si va reduce costurile contribuabililor si ale administratiilor fiscale. Comisia a lansat o consultare pe aceasta tema in cadrul careia cei interesati pot sa aduca contributia lor, urmand ca pana la sfarsitul anului 2011 sa avem o strategie europeana in acest domeniu.

In Parlamentul European avem in dezbatere documente care vor avea o contributie semnificativa la succesul relansarii pietei unice. Un exemplu in acest sens il constitutie Strategia UE 2020 pentru crestere economica si crearea de locuri de munca recent adoptata in grupul ALDE. Documentul este foarte important si pentru Romania si tocmai de aceea, prin intermediul catorva amendamente, am atras atentia Statelor Membre asupra necesitatii reformelor structurale pentru a reduce cheltuielile publice, birocratia dar si pentru incurajarea antreprenoriatului, a inovarii si a IMM-urilor. Orice politici fiscale intreprinse in vederea redresarii economice trebuie sa fie, in mod obligatoriu, sustinute de politici sociale iar disciplina fiscala este indispensabila in vederea asigurarii cresterii economice.

Revenind la Romania, din pacate, indiferent cat de bune vor fi masurile care vor fi luate la nivel european, la cum arata situatia in tara noastra si judecand dupa experienta recenta, care ne-a aratat ca Guvernul Boc nu a fost capabil sa puna in practica la nivel national planul european de redresare economica, mi-e foarte greu sa cred ca va putea sa puna in aplicare aceste masuri pentru ca tara noastra sa ajunga la un nivel de competitivitate care sa ii permita sa beneficieze de avantajele pietei unice relansate.

2 răspunsuri la “Romania trebuie sa ajunga sa beneficieze de avantajele pietei unice”

  1. Aurelian spune:

    1. se pot vedea documentele in dezbatere?
    2. vor plati corporatiile mai multe taxe? Daca da, cum se vrea creearea de locurii de munca daca taxele sunt excesive si total dezavantajate fata de china, india si alte tarii cu mana de lucru mai ieftina?

  2. […] populare ale plantelor. 2. Adj. De etnobotanică (1), referitor la etnobotanică (1). – Din fr. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website