25 februarie, 2010

Romania trebuie sa-si reformeze sistemul universitar pentru a-l face competitiv in Europa

 

Parlamentul European a gazduit audierea publica intitulata „Universitatile Europei: Provocari si raspunsuri”, un prilej pentru eurodeputati si experti în domeniu sa dezbata viitorul învatamântului universitar european în contextul noilor provocari economice. La invitatia eurodeputatei liberale, Ramona Manescu, la eveniment a participat, din partea României, profesorul universitar doctor, Doina Carp, directorul Centrului National de Formare a Personalului din Învatamântul Preuniversitar. Domnia sa a evidentiat nevoia de formatori experimentati înca de pe bancile liceului pentru a le oferi universitatilor posibilitatea unei selectii eficiente si juste a tinerilor cu aptitudini într-un anumit domeniu. Doina Carp, vorbind despre viitorul universitar european, a aratat ca evolutiile rapide de pe piata economica vor dicta noi directii pentru educatie.

În acest context, eurodeputata liberala, Ramona Manescu, membru supleant al Comisiei pentru Cultura oi Educatie, a declarat ca sistemul universitar românesc are nevoie de o reforma reala pentru a se adapta nevoilor societatii actuale, în sensul cresterii calitatii educatiei si cercetarii.

„România are nevoie, mai mult ca oricând, acum, în contextul crizei economice, sa-si reformeze sistemul universitar pentru ca acesta sa fie competitiv în Europa si sa ofere o calitate sporita a actului educational si de cercetare.”

Ramona Manescu a subliniat ca, la nivelul întregii Uniuni Europene, universitatile trebuie sa tina cont si sa se adapteze cerintelor de pe piata fortei de munca.

„Insist pe nevoia de adaptare a sistemului universitar în functie de semnalele primite de pe pia?a muncii pentru a oferi programe de calitate în educatie si cercetare.”

Audierea publica a reunit reprezentanti ai Parlamentului European, experti din Comisia Europeana si din Statele Membre, dar si reprezentanti ai studentilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website