19 mai, 2008

Sa salvam o viata

Sa salvam o viata  

 Astazi vreau sa spun cateva cuvinte despre situatia unui tanar din Galati care sufera de o boala rara, o boala care practic reprezinta o bariera de netrecut pentru un tanar de varsta sa.
Primesc zilnic numeroase petitii in care sunt prezentate cazuri mai mult sau mai putin disperate ale unor oameni bolnavi, ale unor oameni fara speranta sau ale unor persoane  a caror situatie financiara nu este una stralucita.
Cazul tanarului de doar 33 de ani, Catalin Danaila din Galati m-a impresionat profund. „Pacient în etate de 33 de ani, diagnosticat la 19 ani cu atrofie musculară progresivă – forma Kugelberg-Welander, acuzând agravarea deficitului motor cu imposibilitatea mersului…”, aşa începe epicriza lui Cătălin Dănăilă, întocmită la Spitalul Elias acum un an.
“Incep prin a va spune ca regret faptul ca exista atata suferinta in lumea aceasta, si mai ales regret faptul ca oamenii in general si-au pierdut frica de Dumnezeu si umanitatea  cu care au fost inzestrati prin nastere.Banul a reusit sa dezumanizeze orice fiinta, cu mici exceptii, desigur, facand sa se simta atat de mult lipsa cultului solidaritatii .Nu vreau sa incep sa va spun prin ce trec, pentru ca nu are rost sa va stric aceasta zi, ceea ce va pot spune e faptul ca trebuie sa va bucurati ca puteti merge, puteti imbratisa o fiinta draga, ca puteti iubi,ca puteti respira aer curat fara sa fiti nevoit sa va alertati pritenii care sunt ocupati cu propriile familii, ca sa va care in brate afara.Sentimentul de frustrare si suferinta, sentimentul ca cei din jur sunt indurerati pentru mine, lacrimi sterse pe furis,toate acestea le traiesc zilnic, si faptul ca nu sunt inca mort psihic, il datorez numai credintei.” Asa incepe epistola lui Catalin care, va spun sincer, m-a impresionat profund.
Până acum vreo doi ani, Cătălin mergea cu prietenii la pădure, se plimba pe-afară,  avea in general o viata normala. Incet incet insa, drumul catre parc sau catre piata s-a scurtat, la 20 de metri, apoi la 10, pana cand s-a oprit la peretele camerei sale. Acum,  Catalin merge ţinându-se de pereţi, dar după 3-4 metri oboseste.
Programul lui zilnic: dimineaţa se trezeşte, mama îl ajută să se ridice şi să coboare din pat. După ce-şi face toaleta, tot mama îl susţine să se aşeze pe scaunul din faţa calculatorului, unde rămâne până seara târziu, când este ajutat să se aşeze în pat.
Calculatorul si internetul au rămas singura legătură cu lumea exterioară. Şi, dacă până în urmă cu doi ani era spectator la instalarea propriei neputinţe, de când a cunoscut-o pe ea, pe internet, s-a hotărât să lupte cu boala. Pentru dragoste. „Ea mi-a redat zâmbetul, speranţa, dorinţa de a lupta şi a învinge. Ea m-a acceptat aşa cum sunt, fără să-mi ceară nimic deosebit în schimb, uluindu-mă de-a dreptul prin uşurinţa cu care privea lucrurile, prin caracterul şi bunătatea ei total desăvârşite, fără să mă compătimească măcar o clipă. O iubesc ca un nebun, pentru că e şi simplu să fac asta, are toate calităţile unui om, e de o frumuseţe răpitoare, tăindu-mi răsuflarea ori de câte ori o văd”, curg rândurile lui Cătălin.
Împreună cu iubita lui a căutat metode de recuperare şi au aflat de tratamentul cu celule stem. A scris la clinica din China care face astfel de intervenţii şi a primit răspuns pozitiv. Trebuie să se programeze. Însă n-a avut curajul, deoarece nu are banii necesari, undeva in jurul sumei de 35.000 de euro. Tânărul a decis să lupte de dragul iubitei sale pe care a întâlnit-o pe internet.
„Vă rog să mă ajutaţi să pot strânge măcar o parte din bani. Vă rog din suflet să-mi daţi o speranţă!” Asa se incheie epistola sa, intr-un adevarat strigat de ajutor catre noi, cei sanatatosi, catre noi celalti care orbiti de realitatea cotidiana  uitam aproape tot timpul ceea ce este cu adevarat importat  pe lumea asta: viata, sanatatea si omenia.
Va rog si eu, alaturi de Catalin, ca impreuna sa ii dam o sansa, sa incercam impreuna sa strangem acesta suma care pentru cei mai multi dintre noi inseamna foarte mult, pentru unii poate insemna doar un capriciu, dar pentru Catalin inseamna viata.
Daca doriti sa contribuiti la salvarea acestui tanar, daca doriti sa  contribuiti la salvarea iubirii sale, venti va rog alaturi de noi.

Donatiile se pot face in conturile deschise la BRD Galati  Micro 39b Str. Henry Coanda, Bl. J12, parter, Jud. Galati, pe numele Danaila Maria(mama mlui Catalin), in conturile 

 Euro: RO29BRDE180SV26910201800

Lei:RO50BRDE180SV32041081800

Cod SWIFT: BRDEROBU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website