17 februarie, 2015

Situația refugiaților din zona Siria și Irak a ajuns de nesuportat

SyriaSituația refugiaților din zona Siria și Irak a ajuns de nesuportat. Nu este doar numărul uriaș de refugiați (peste 3,8 milioane oficial) ci durata foarte mare a acestei drame umane.

În urma discuției de astăzi de la Aman cu dl. Andrew Harper, reprezentantul în Iordania al Înaltului Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite, este clar că ceea ce a început în iulie 2011 sub forma a câtorva sute de refugiați a ajuns să fie astăzi o problemă aproape fără speranță într-un orizont de timp previzibil.

Imaginile pe care mi le-au arătat azi cei cu care m-am întâlnit și tragediile individuale pe care mi le-au povestit sunt copleșitoare.

Pentru cineva aflat la câteva mii de km distanță, în confortul unui oraș european, aceste drame par foarte îndepărtate. Această imagine este însă greșită. A devenit obligatoriu ca instituțiile europene să se implice pentru că această întreagă zonă frământată de conflicte și copleșită de problemele sociale și economice va continua să fie o sursă de instabilitate și un exportator de probleme.

Cred că trebuie un răspuns imediat, ferm și coerent, din partea tuturor țărilor europene, alături de partenerii lor, care să ducă în prima fază la eliminarea amenințărilor teroriste, în special a celei reprezentate de militanții grupării „ISIS”. La fel de urgentă este problema umanitară care apasă greu pe umerii țărilor aflate în imediata vecinătate a zonei de conflict.

Pe termen lung UE trebuie să se implice mai mult în abordarea cauzelor ce se află la originea problemelor de azi. Nevoia de educație, deficitul de infrastructură și dezvoltarea economică și socială care să ofere locuri de muncă și oportunități reale, mai ales tinerilor din întreaga regiune – toate sunt probleme asupra cărora UE va trebui să se aplece mult mai mult pe termen mediu și lung dacă dorim cu adevărat soluții sustenabile.

 


coeur_epp_baseline-positive_blue+yellow_epp_baseline_300dpi_ro (1)

Ramona Mănescu este membră a Parlamentului European în cadrul Partidului Popular European (PPE). Acesta este cel mai mare grup politic din cadrul Parlamentului European, având 219 membri din 27 de țări membre ale Uniunii Europene. De asemenea, PPE este cel mai mare și mai influent partid european de orientare centru-dreapta. În cadrul PPE sunt afiliate 78 de partide din 40 de țări, președinții Comisiei Europene și Consiliului European, 11 șefi de stat și de guvern din cadrul UE și 6 din afara Uniunii, precum și 14 membri ai Comisiei Europene.