28 februarie, 2012

Solutiile USL pentru o mai buna absorbtie a fondurilor UE

Am organizat, ieri, sub egida USL, la Parlamentul Romaniei, o dezbatere publica cu privire la situația actuală a fondurilor europene. Cu aceasta ocazie am discutat despre cauzele care au dus la situatia dezastruoasa in care se afla tara noastra, la acest capitol, dar si despre soluțiile USL, masuri concrete si imediate in vederea cresterii ratei de absorbție a banilor europeni.

 La acest eveniment au participat cei trei co-președinți ai USL: Crin Antonescu, Victor Ponta si Daniel Constantin, beneficiari, reprezentanți ai firmelor de consultanță importante de pe piața din România, ai băncilor, ai sindicatelor și patronatelor, ai fondurilor de garantare și oameni politici.

 Deși se știe foarte bine ca fondurile europene sunt pârghii esențiale pentru dezvoltarea României si pentru reducerea decalajelor dintre tara noastră si celelalte state europene, guvernele PDL si-au permis luxul de a pierde fonduri nerambursabile in valoare de 20 de miliarde de euro alegand sa imprumute, cu dobanda, de la FMI si CE, 19 miliarde de euro.

 Astfel, Romania se afla in situatia de a fi plătit către UE, doar in 2010, circa  5 miliarde de lei pe an in conditile in care a atras doar 4 miliarde de lei, din bani europeni

 Succesul interventiilor structurale finantate din bugetul Uniunii depinde de cativa factori extrem de importanti de care guvernantii nostri nu au tinut cont, si anume: stabilitatea macroeconomica, reformele structurale la nivel national, conditii de stimulare a investitiilor, masuri privind functionarea pietei interne, reformele administrative, crearea unui climat favorabil afacerilor si, nu in ultimul rand, prezenta unei forte de munca inalt calificate.

 In ceea ce priveste Romania, evaluările CE arata foarte clar existenta a trei factori care au influențat in mod decisiv, in mod negativ, capacitatea de absorbție a fondurilor europene, si anume: situația macroeconomica, situația cofinanțării si capacitatea administrativa. Este suficient sa analizam fiecare dintre punctele enuntate mai sus si vom gasi imediat raspunsul pentru gradul nepermis de mic al absorbtiei fondurilor.

 In plus, la Bruxelles exista suspiciuni serioase de fraudare constanta a procesului complex de contractare si cheltuire a fondurilor europene. De asemenea, incompetenta, lipsa de viziune si strategie pe termen scurt, mediu si lung a guvernantilor, lipsa unei legislații adecvate care sa permită utilizarea instrumentelor de gestionare financiara, toate aceste aspecte au dus la incetinirea si, tot mai des, blocarea procesului de accesare al banilor europeni.

 Putini romani stiu ca tara noastra a primit ajutoare financiare suplimentare prin intermediul a trei initiaitve europene anti-criza menite a ajuta statele membre cele mai afectate sa depaseasca aceasta perioada, respectiv: avansuri suplimentare in valoare de 775 milioane EUR (4% din FSE și 2% din Fondul de coeziune), reducerea costurilor de cofinantare de la 15% la 5% precum si redirectionarea fondurilor ramase nealocate pentru sustinerea IMM-urilor si combaterea somajului in randul tinerilor.

 Din pacate insa atat guvernul Boc, cel mai neperformant din Europa în privinţa absorbţiei fondurilor europene, cat si guvernul Ungureanu, nu au facut nimic pentru a utiliza aceste ajutoare financiare in sprijinul romanilor

 Din cauza modului defectuos in care guvernele PDL au gestionat si continua sa o facă, procesul de absorbție a fondurilor europene, riscul de a pierde acești bani este iminent, consecința imediata fiind aceea ca in viitoarea perioada de programare ne va fi alocat un buget mult mai mic decât cel actual.

 In ceea ce priveste solutiile USL prezentate in cadrul dezbaterii de ieri, iata doar cateva dintre acestea:

 • Alocarea de la bugetul național a banilor necesari co-finantarii proiectelor europene, cu atât mai mult cu cat Comisia Europeana a acceptat reducerea costurilor de cofinanțare de la 15% la 5% pentru șase state membre cele mai afectate de criza, printre care si Romania;

Si aici as dori sa va reamintesc faptul ca guvernarea PDL a alocat 4 miliarde de euro ministerului condus de doamna Udrea pentru Programul National de Dezvoltare, si implicit clientelei PDL, in loc sa foloseasca aceasta suma pentru a asigura co-finantarea proiectelor europene blocate si implicit a crea noi locuri de munca.

 • Utilizarea Fondului Social European care finanțează proiecte de formare si reconversie profesionala, in sprijinul populației, a lucrătorilor si a antreprenorilor care continua sa fie atât de afectați de criza financiara, ajutând astfel oamenii sa-si păstreze cat mai mult timp locurile de munca sau sa isi găsească altele;
 • Masuri economice menite a sustine IMM-urile –  factor cheie de crestere economica si mai ales generatoare de locuri de munca. Proiectele finantate din Fondul social european, atat de putin accesat in tara noastra, au ajutat in mod deosebit statele membre la atenuarea impactului crizei asupra lucratorilor si a intreprinderilor mici si mijlocii. Pentru a înregistra o creştere economică şi a crea noi locuri de muncă este vital ca IMM-urile să fie susţinute, iar statele membre care nu au înregistrat o absorbţie foarte mare a fondurilor europene să îşi poată, acolo unde este cazul, reprioritiza domeniile de alocare a banilor europeni.
 • Asigurarea de cursuri de formare si asistenta tehnica pentru autoritatile locale, regionale precum si toate serviciile de contractare de fonduri;
 • Stabilirea si punerea in aplicare a unui sistem de comunicare si informare a beneficiarilor eficient, constant si transparent in ceea ce privește oportunitățile de finanțare dar si procedurile de evaluare si selectare a proiectelor.

 Problema noastră, a romanilor, ramane echipa guvernamentala care nu are nici competenta si nici deschiderea de a lua masurile care se impun. Somez guvernul Ungureanu ca măcar acum, in al doisprezecelea ceas, sa ia masurile care se impun pentru ca romanii sa poată beneficia de facilitatile oferite la nivel european.

 In cazul in care guvernantii PDL vor alege sa continue in acelasi ritm, vezi performanta lunii ianuarie: ” absorbtie zero lei”,  la sfarsitul anului 2012, vom fi pe primul loc in Europa la VALOAREA FONDURILOR PIERDUTE (peste 2,6 MILIARDE DE EURO).

Materialul in jurul caruia a avut loc discutia poate fi consultat si descarcat de aici.

13 răspunsuri la “Solutiile USL pentru o mai buna absorbtie a fondurilor UE”

 1. solayo89 spune:

  asta e actuala solutie a conducerii…luarea si dreptului la o moarte decenta, trebuie facut ceva…

 2. MARIN spune:

  In 2009, inainte de a fi expulzat politic din istitutia careia i-am dedicat 34 de ani, reusisem sa implementez (cu tot cu cofinantare de la bugetul centralizat) doua proiecte in valoare de 5 mil. euro-proiecte care s-au finalizat in 2011. Au fost un succes in domeniu si, intr-adevar au asigurat pregatirea unor oameni, atat din administratia publica centrala cat si locala, intr-un domeniu in care, surprinzator, sistemul romanesc de invatamant nu asigura.
  Pacat ca, „specialistii” de astzi a caror calitate este doar aservirea politica, nu inteleg necesitatea si utilitatea absorbtiei unor fornduri nerambursabile care, cu adevarat ne-ar fi de mare utilitate in toate domeniile vietii economico-soaciale.

 3. stejarul spune:

  1)Prima chestiune ar fi creearea unor centre private de consultanta- la nivel de orase si comune mai mari.Aceste centre sa se infinteze si sa primeasca sprijin din fonduri EU,inclusiv ptr sedii si instruirea de personal ,chiar si pentru asigurarea salariului minim pentru minim 3 consultanti/centru.Ar fi un ajutor suficient pentru a incuraja dezvoltarea unei masinarii de promovare a fondurilor ,de gasire a potentialilor beneficiari,de pregatire si incurajare a acestora ptr a accesa astfel de fonduri.
  2)Sprijin financiar real,transparent si facil,din partea CEC si a Fondurilor de garantare ptr asigurarea cofinantarii.
  3)Simplificarea si clarificarea procedurilor.Indepartarea posibilitatii interpretarii conditiilor de eligibilitate , clasificare si conformitate de catre functionarii institutilor de implementare.
  4)Instruirea si profesionalizarea verificatorilor si functionarilor ce se ocupa de aceste proiecte,multi dintre ei nu stiu pe ce lume se afla ,aproba s-au nu dupa ureche,altii pun conditii absurde si fac exces de zel. Sefii de institutii sunt cei mai putin priceputi si exceleaza in amatorism.

  Trebuie facut ceva- ca suntem luati de prosti de toata Europa si zau ca prostia nu tine nici de frig si nici de foame!

 4. elena spune:

  doamna ramona, raman placut surprinsa sa observ ca cineva cere parerea oamenilor in legatura cu interesele nationale.
  legat de ceea ce ati scris aici, eu o sa citesc, dar terminologia e cam greoaie, nu prea reusesc sa inteleg.
  felicitari ca ati votat impotriva ACTA. am incredere in dvs. nu pot spune nimic despre absorbtia fonduilor europene, o sa ma documentez mai intai.

 5. Bibliotecaru spune:

  Fondului Social European tocmai ce a primit un Aviz. Din păcate în mare parte din ceea ce scrie în acel aviz este ca şi inexistent în România… deşi ar fi de mare ajutor.

  http://bibliotecarul.blogspot.com/2012/03/avizul-comitetului-economic-si-social.html

 6. @Elena: Multumesc mult pentru aprecieri si astept opinia dumneavoastra dupa ce veti citi documentele referitoare la viitorul politicii de coeziune.

 7. mihai spune:

  ca un om care a lucrat in implementarea proiectelor finantate din fonduri europene (Sef Unitate de Implementare a Proiectului) nu pot decat sa afirm ca intreaga legislatie romaneasca privind accesarea acestor fonduri trebuie schimbata !!! intreaga !!! in ziua de azi, AM, OI, AA sunt doar institutii cu rol exclusiv de „vataf” institutii in care logica nu-si gaseste locul…
  Ramona, eu acolo cred ca trebuie cautat esecul

 8. Tuturor femeilor: o primavara frumoasa si o toamna fara PDL! upcoming smart phones

 9. […] mea pentru actul educațional ține mai ales de profesia mea și merge mult în urmă. Ca rezultat al acestei preocupări și al experienței acumulate, pe 6 martie am lansat cartea […]

 10. Bibliotecaru spune:

  Aţi fost o apariţie elegantă la Realitatea TV. Sfatul meu este să vă folosiţi de această eleganţă naturală, pe care nu o are toată lumea, să comunicaţi şi prin mesaje video, poate şi printr-o întâlnire video-online cu alegătorii, astfel încât alegătorul să vă poate adresa întrebări LIVE şi dumneavoastră să oferiţi, la fel, răspunsuri LIVE.

 11. @Bibliotecaru: Multumesc mult pentru aprecieri si sugestii.

 12. […] „Femeile liberale sunt deplin pregătite pentru campania electorală care urmează. Femeile liberale sunt pregatite sa prezinte electoratului soluții PNL în ceea ce priveşte guvernarea locală. Aceste alegeri locale vor fi primul pas pentru aducerea României la o stare de normalitate, în care toţi cetăţenii României nu vor mai fi judecaţi după culoarea politică. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website