12 februarie, 2015

Sper că discuțiile purtate azi noapte la Minsk se vor reflecta într-o încetare efectivă a acțiunilor destabilizatoare din estul Ucrainei

Poziția exprimată de miniștrii de externe ai Statelor Membre la Consiliul Afaceri Externe din 29 ianuarie cu privire la criza în desfășurare din Ucraina este de bun augur ținând seama de faptul că situația din regiune poate escalada în mod constant. Uniunea Europeană trebuie să rămână fermă în atitudinea sa de a condamna tentativele de destabilizare pe care Federația Rusă le desfășoară de mai bine de un an.

Este foarte important ca Uniunea Europeană să continue în susținerea implementării Acordului de la Minsk și a întregilor sale prevederi menite să furnizeze stabilitate situației regionale și relației dintre Kiev și Moscova. Atacurile înregistrate la Mariupol, daunele produse în regiunea Donbass, dar mai ales pierderile de vieți omenești, nu pot fi justificate de interesele hegemonice ale unui actor.

În acest sens, extinderea sancțiunilor față de Kremlin programată să înceapă pe 16 februarie constituie dovada că este necesar să acționăm cu intoleranță față de agresivități sistematice la adresa valorilor și principiilor relațiilor internaționale. Totodată, salut decizia adoptată în cadrul formațiunii Afaceri Externe a Consiliului UE de a extinde sprijinul financiar pentru ajutorul umanitar atât de necesar în aceste momente dificile pentru cetățenii din estul Ucrainei.

Îmi exprim speranța ca reuniunea de la Minsk dintre Franța, Germania, Rusia și Ucraina să determine reluarea dialogului pozitiv, încetarea acțiunilor destabilizatoare din estul Ucrainei și să se traducă print-un progres în acest context tensionat. Integritatea teritorială și suveranitatea unui stat nu pot fi elemente supuse vreunui troc politic la nivel înalt, iar Uniunea Europeană are datoria de a apăra aceste principii care au stat la baza progresului și prosperității națiunilor.

 


coeur_epp_baseline-positive_blue+yellow_epp_baseline_300dpi_ro (1)

Ramona Mănescu este membră a Parlamentului European în cadrul Partidului Popular European (PPE). Acesta este cel mai mare grup politic din cadrul Parlamentului European, având 219 membri din 27 de țări membre ale Uniunii Europene. De asemenea, PPE este cel mai mare și mai influent partid european de orientare centru-dreapta. În cadrul PPE sunt afiliate 78 de partide din 40 de țări, președinții Comisiei Europene și Consiliului European, 11 șefi de stat și de guvern din cadrul UE și 6 din afara Uniunii, precum și 14 membri ai Comisiei Europene.