21 octombrie, 2015

Strategia UK de contracarare a extremismului recunoaște gravitatea situației și vine cu un răspuns pe măsură

Primul Ministru britanic David Cameron a făcut publică ieri Strategia guvernului său de Contracarare a Extremismului (Counter-Extremism Strategy). Documentul, conținând 136 de puncte, recunoaște problema extremismului, în special a extremismului Islamic, ca fiind una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă Marea Britanie acum și în perspectivă.

Salut apariția acestui document care, în ciuda criticilor venite atât din partea Consiliului Musulman Britanic (The Muslim Council of Britain), cât și din partea Partidului Laburist și chiar a lui Sir Peter Fahy, șeful poliției anti-radicalizare din UK, este cel puțin un punct de plecare. Dacă inițiatorii reușesc să pună în practică ce și-au propus cred că Marea Britanie va reuși să devină un lider european în combaterea extremismului și radicalizării.

Prin acest document, Marea Britanie recunoaște, poate pentru prima dată într-un document oficial, că se află în fața unei reale probleme privind integrarea în societate a imigranților veniți chiar cu 30-40 de ani în urmă. Tineri născuți, crescuți și educați în Marea Britanie au ajuns ca la vârste de 18-20 de ani să se alăture unor mișcări Islamiste precum DAESH sau Al Qaeda.

Actualul val de imigranți, cu care se confruntă nu doar Marea Britanie ci majoritatea țărilor vest-europene, în special Germania, va acutiza toate fenomenele și manifestările extremiste și radicalismul deja existent, indiferent dacă vorbim despre grupările neo-naziste sau propaganda islamistă. Știm că intoleranța generează intoleranță, iar extremismul, lăsat să crească, ajunge să polarizeze societăți întregi.

Strategia prezentată de Cameron urmează să investigheze alături de fenomenul radicalizării și impactul aplicării legii Sharia pe teritoriul Marii Britanii.

Democrația, libertatea individuală, toleranța, egalitatea în drepturi și respectul pentru viață sunt valorile care au făcut din Europa un teritoriu unde atât de mulți caută refugiu.

Utilizarea altor sisteme legale, ce nu respectă aceste valori, este de neacceptat într-o țară europeană. Astfel de investigații cred că trebuie să aibă loc și în alte țări, precum Franța sau Belgia.

Documentul menționat abordează și amenințarea reprezentată de utilizarea Internetului, mai ales a Rețelelor Sociale, în promovarea mesajelor extremiste, racolarea de luptători pentru grupările teroriste și radicalizarea în special a tinerilor. Cred că o abordare strategică în acest domeniu este de preferat, iar preocuparea Cancelarului German Angela Merkel, doar pentru contracararea protestelor online împotriva imigranților, este incompletă și contraproductivă.

David Cameron propune prin Strategia prezentată Parlamentului Marii Britanii și alocarea de resurse financiare, în special pentru susținerea implicării comunităților locale în contracararea mesajelor radicale. Există mereu riscul unei reacții de respingere atunci când se lasă loc liber generalizărilor care stigmatizează întregi comunități. Marea masă a populației, indiferent de profilul etnic sau religios, este moderată și puțin interesată de manifestările extremiste. Această mare comunitate tăcută este cea care, implicând-o și încurajând-o să se facă auzită, are cel mai greu cuvânt de spus în fața intoleranței și radicalismului.

Alocarea de resurse financiare este esențială deoarece, într-un final, o mare parte a acestor eforturi se rezumă la implicarea și alocarea de timp în acțiuni de comunicare, atât în mediul virtual cât și direct, în școli, lăcașe de cult și centre comunitare.

Cred că o astfel de abordare strategică trebuie să se extindă la nivelul întregii Uniuni Europene, iar acolo unde există strategii naționale să fie identificate și multiplicate exemplele de bune practici.

Întotdeauna prevenția este mult mai ieftină și mai eficientă decât reacția la evenimente care deja au avut loc. În domeniul terorismului, prevenția înseamnă mai mult decât economii financiare, ea se traduce în salvarea de vieți omenești.

Tocmai de aceea, eforturile Statelor Membre cred că trebuie să fie completate de un sprijin la nivel European, în special prin alocarea de resurse financiare și inițierea de programe comune care să asigure comunicarea într-un domeniu unde cei vizați nu țin cont de niciun fel de granițe.

Un răspuns la “Strategia UK de contracarare a extremismului recunoaște gravitatea situației și vine cu un răspuns pe măsură”

  1. […] Tocmai de aceea, eforturile Statelor Membre cred că trebuie să fie completate de un sprijin la nivel European, în special prin alocarea de resurse financiare și inițierea de programe comune care să asigure comunicarea într-un domeniu unde cei vizați nu țin cont de niciun fel de granițe.”, notează europarlamentarul PNL/PPE pe site-ul său. […]