5 iunie, 2015

Terorismul devine social: noua amenințare a activismului extremist și terorist prin intermediul rețelelor sociale

Ramona Mănescu: „România, prin poziția și resursele pe care le deține, se poate implica și impune în politica europeană de securitate cibernetică ca un leading partner în creionarea politicilor și implementarea lor”

Ramona Mănescu, membru in Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, alături de Prof. Univ. Dr. Alina Bârgăoanu, Prorector SNSPA, a găzduit astăzi la SNSPA dezbaterea “Terorismul devine social: noua amenințare a activismului extremist și terorist prin intermediul rețelelor sociale”.

Au participat experți în domeniu precum domnul Sorin Cârstea, psiholog, specialist în operațiuni militare, dl. Demir Murat Seyrek, Senior Policy Advisor în cadrul European Foundation for Democracy, Brussels, Roberta Bonazzi, Director Executiv al CEP Europe, Conf. Univ. Dr. Veronica Mihalache, Academia Nationala de Informatii Mihai Viteazul, Nicolae Blaga – Consilier al procurorului șef de direcție, DIICOT și Dl General magistrat dr. Ilie Botoş, Secretar de stat, Ministerul Afacerilor Interne.

Evenimentul a fost moderat de dl. Dan Cărbunaru, jurnalist caleaeuropeana.ro.

Evenimentul a abordat un subiect de mare interes – acela al noilor amenințări de securitate ce vin din activismul extremist și terorist desfășurat de grupările jihadiste și Islamiste prin intermediul rețelelor sociale precum Facebook, Twitter sau YouTube.

Europarlamentarul PNL a început prin a remarca noutatea temei, spunând că: “este pentru prima dată când acest subiect este abordat în România într-o conferință publică. Este o premieră și pentru mediul academic și pentru instituțiile din România, așa cum este și pentru publicul larg”.

În cadrul dezbaterii a fost subliniată amenințarea pe care o reprezintă încercarea clară de schimbare a scopurilor inițiale pentru care au fost create platforme precum Facebook, Twitter sau YouTube: “diferite grupări teroriste încearcă transformarea Rețelelor Sociale în instrumente de luptă pentru recrutarea de noi luptători și în unelte de propagandă a radicalismului și jihadismului.

În acest context, Ramona Mănescu a afirmat:

La fel de periculoasă, consider eu, este convertirea Rețelelor Sociale într-o altfel de armă a terorii, unde clipurile arătând decapitări sunt intenționat filmate, editate și promovate online, nu pentru a câștiga poziții geografice strategice sau pentru a elimina un ”dușman imaginar” ci pentru a genera frică și teroare în rândul populației.

Europarlamentarul și-a încheiat intervenția în cadrul întâlnirii de astăzi vorbind despre rolul și poziția României în efortul global de combatere a terorismului și jihadismului în mediul virtual:

Cred că România, prin poziția și resursele pe care le deține, se poate implica și impune în politica europeană de securitate cibernetică ca un leading partner în creionarea politicilor și implementarea lor.


coeur_epp_baseline-positive_blue+yellow_epp_baseline_300dpi_ro (1)

Ramona Mănescu este membră a Parlamentului European în cadrul Partidului Popular European (PPE). Acesta este cel mai mare grup politic din cadrul Parlamentului European, având 219 membri din 27 de țări membre ale Uniunii Europene. De asemenea, PPE este cel mai mare și mai influent partid european de orientare centru-dreapta. În cadrul PPE sunt afiliate 78 de partide din 40 de țări, președinții Comisiei Europene și Consiliului European, 11 șefi de stat și de guvern din cadrul UE și 6 din afara Uniunii, precum și 14 membri ai Comisiei Europene.

Un răspuns la “Terorismul devine social: noua amenințare a activismului extremist și terorist prin intermediul rețelelor sociale”

  1. […] [6] Dezbatere: “Terorismul devine social: noua amenințare a activismului extremist și terorist prin intermediul re…” […]