12 aprilie, 2014

Tinerii în piața muncii: corelare calificări-piața muncii și cooperare universități-mediu privat

Am început cu câteva zile în urmă o serie de articole prin care doresc să vă prezint prima formă a Manifestului PNL pentru alegerile europarlamentare 25 Mai 2014.

Așa cum vă spuneam, documentul este unul amplu și merită atenția de a fi prezentat, discutat și îmbunătățit pe capitole. Cred că toți trebuie să ne exprimăm o opinie sau măcar să știm ce vrem să facem acum și în viitor, ce dorim de la Uniunea Europeană și cum vedem poziția României în această construcție ambițioasă, căror domenii le vom acorda aici prioritate pentru a deveni atuurile noastre.

La baza acestui manifest stau valori precum bunăstare, demnitate, apărarea și promovarea valorilor și intereselor României în Europa și de aceea titlul său este “Prosperitate, Națiune și Libertate: România în Uniunea Europeană”.

Azi este rândul capitolului referitor la piața muncii, mai exact “tinerii în piața muncii”, acest segment de vârstă fiind cel care suferă în cea mai mare măsură din cauza șomajului. Aștept opinii, comentarii și completări pentru ca formula finală, după care ne vom ghida în activitatea noastră în Parlamentul European, să fie una bazată pe o susținere publică reală, care să reflecte dorințele și aspirațiile majorității românilor.

Tinerii în piața muncii.

Susținem alocarea de fonduri europene spre axa școli – companii pentru a absorbi tinerii în piața muncii în vederea reducerii șomajului în rândul tinerilor.

Unul din patru tineri cu vârsta sub 25 de ani la nivelul UE este șomer, conform statisticilor din decembrie 2013. Pentru a asigura sustenabilitatea sistemelor sociale, este nevoie de crearea unui cadru adecvat pentru ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor. Ei sunt motorul creșterii economice viitoare a României și Europei.

Pentru perioada 2014 – 2020, PNL va iniția și va vota în Parlamentul European politici menite să aducă tinerii în centrul atenției în ceea ce privește dezvoltarea lor educațională și profesională.
PNL va prioritiza educația și instruirea profesională, prin încurajarea corelării calificărilor cu cerințele pe piața muncii și cooperarea între universități și mediul privat.

Ce facem:

  • Propunem folosirea de fonduri europene pentru finanțarea dezvoltării bazelor de producție și practică ale universităților astfel încât la sfârșitul studiilor tinerii să aibă deja experiența practică cerută de angajatori.
  • Vom susține facilități fiscale pentru companiile care angajează tineri prin Programul european pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI), axat pe instrumente de combatere a șomajului în rândul tinerilor, cum sunt asigurarea micro-finanțării și a antreprenoriatului social.
  • Vom face toți pașii necesari pentru implementarea Garanției pentru tineri: acțiune pregătitoare destinată Statelor Membre menită să ofere tinerilor locuri de muncă de calitate sau stagii de practică, acces la educație, programe de formare sau reconversie, în termen de 4 luni de la finalizarea studiilor. Aceste scheme pot fi finanțate prin intermediul Fondului Social European și a Inițiativei „Locuri de muncă pentru tineri”, care beneficiază împreună de un buget total de 6 miliarde de euro.
  • PNL susține acordarea de fonduri pentru reconversia profesională a tinerilor prin Fondul European pentru Globalizare.
  • Susținem intensificarea programelor de schimburi între universități, centre de cercetare și companii, prin alinierea curriculei cu obiectivele de cercetare care să corespundă nevoilor sectorului privat.

 

2 răspunsuri la “Tinerii în piața muncii: corelare calificări-piața muncii și cooperare universități-mediu privat”

  1. […] continuarea seriei de articole care prezintă Manifestul PNL pentru Parlamentul European, astăzi este rândul capitolului despre […]

  2. […] Liberal. Până acum am vorbit despre “Politica financiară & fiscalitate”, despre “Tinerii în piața muncii”, despre “Industrie” și despre “Energie”. Azi este rândul capitolului despre […]