7 martie, 2017

Traian Vuia – 111 ani de la primul zbor

Discurs ținut în cadrul evenimentului „In memoriam Traian Vuia, 111 ani”, organizat în Parlamentul European:

Uneori, în griul zilnic, ne este greu să identificăm repere care strălucesc și oferă ne acea lumină călăuzitoare.

Traian Vuia poate fi, cu mare succes, exemplul perfect și modelul de urmat pentru orice tânăr din ziua de azi.

La 10 ani, Traian Vuia a fost impresionat de imaginea unora dintre primele încercări de a zbura ale omului. Visul din copilărie al lui Traian Vuia a devenit, 24 de ani mai târziu, realitate – prin educație, muncă, efort și multă perseverență.

Exemplele pe care astăzi le punem în fața generației tinere, ale unor oameni care au reușit în viață prin forțe proprii, nu sunt noi. Mark Zuckerberg, Jack Ma sau Bill Gates nu aparțin doar secolului Internetului.

Înainte au fost oameni precum Thomas Edison (dat afară din școală), Henry Ford (care a lucrat la compania înființată de Edison) sau Walt Disney (care a fost fascinat de primele încercări de animație la fel cum Vuia a fost fascinat de primele încercări de zbor).

Iar astfel de oameni nu au reușit doar în „țara tuturor posibilităților” (America). Europa are o listă cel puțin la fel de lungă, la care România a contribuit și ea.

Traian Vuia nu a fost singur. Să nu uităm că fără Henri Coandă, motorul cu reacție mai avea de așteptat. Iar la fel ca Vuia și Coandă au mai fost atâția și atâția români.

La fel ca mulți alți oameni care au avut un vis și s-au dedicat acelui vis, Traian Vuia a trebuit să învingă nu doar limitările financiare (a trebuit să renunțe la Politehnică după un an de școală din lipsa fondurilor) sau tehnice (lipsa unui motor ușor și suficient de puternic în primii ani ai secolului XX). Răspunsul primit din partea Academiei de Științe de la Paris la 16 februarie 1903 (unul dintre cele mai prestigioase foruri științifice din lume la acea vreme), la prezentarea proiectului său de a zbura cu un aparat de zbor mai greu decât aerul folosind ca procedură de decolare autopropulsia este edificator:

Problema zborului cu un aparat care cantareste mai mult decat aerul nu poate fi rezolvata si nu este decat un vis

După educație, muncă și efort, Traian Vuia a continuat cu „perseverență”. Așa a putut trece peste răspunsul Academiei de Științe de la Paris, și-a patentat proiectul în Anglia, iar trei ani mai târziu, pe 18 martie 1906, la Montesson, lângă Paris, Vuia I – Liliacul zbura pentru prima dată.

Uitându-mă în jur, la expoziția de față, dedicată lui Traian Vuia, îmi este imposibil să nu spun: „sunt mândră că sunt româncă!”.

Cred că exemplul lui Traian Vuia trebuie adus în față mult mai des, expus tinerilor. Nu Internetul, banii sau accesul la o școală de renume asigură succesul viselor noastre. Ci munca, efortul și perseverența.

Traian Vuia și mulți alții ca el ne demonstrează că acest lucru este la fel de valabil azi, așa cum era și cu 111 ani în urmă.

2 răspunsuri la “Traian Vuia – 111 ani de la primul zbor”