2 septembrie, 2009

Trei luni de foc la Parlamentul European

Saptamana aceasta ne intoarcem la lucru, in Parlamentul European. Urmeaza cel putin trei luni de foc care se traduc in sase perioade de sesiune, o agenda deja plina, plus provocarile inerente aduse de criza economica mondiala. V-am mai vorbit recent despre o parte din problemele aflate deja pe masa eurodeputatilor si care urmeaza sa fie transate. Ce avem in plus? Avem foarte curand un vot asupra candidaturii domnului José Manuel Barroso la presedintia Comisiei Europene. In cazul in care va fi reales, domnul Barroso va aloca portofolii comisarilor desemnati de statele membre UE. Urmeaza ca noi, eurodeputatii, sa ii audiem pe comisarii desemnati in comisiile de specialitate pentru ca, ulterior, sa votam in plen asupra intregului colegiu. Este un proces mai greoi, dar deosebit de important. Despre procesul de desemnare a comisarilor dar si despre asteptarile Romaniei de a primi portofoliul Agriculturii, prin nominalizarea lui Dacian Ciolos, o sa va vorbesc in zilele urmatoare.

Avem foarte curand (pe 2 octombrie) referendumul irlandez asupra Tratatului de la Lisabona, votul fiind crucial pentru intrarea in vigoare a documentului si pentru viitorul Europei.

Avem reuniunea la nivel inalt a ONU de la Copenhaga, din decembrie, unde asteptam un acord global in ceea ce priveste masurile de protejare a mediului inconjurator.

Un subiect extrem de important, dar si controversat, este si cel legat de politica UE in domeniul azilului. Dupa ce recent Presedintia suedeza a UE a propus, prin „Programul de la Stockholm”, o cooperare la nivelul celor 27 de state membre (pentru a ajuta tari ca Malta, Spania si Italia, unde numarul imigrantilor din Africa este foarte mare) in aceasta perioada sunt asteptate lamuriri si propuneri din partea ministrului suedez pentru imigrare in ceea ce priveste politica redistribuirii persoanelor care cer azil.

V-am prezentat, foarte pe scurt, doar cateva din subiectele cele mai importante pe de agenda Parlamentului European, urmand sa va tin la curent cu desfasurarea lor. Intre timp, astept sa le comentam impreuna, aici, pe blog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website