12 septembrie, 2016

Un nou an școlar la Școala și Grădinița Româno-Finlandeză

Un nou an școlar și, la fel ca întotdeauna, cuvântul „emoție” este nelipsit.

La invitația domnului Ioan Ceuță, președintele Consiliului de Administrație al Școlii Româno-Finlandeze, am participat la festivitatea de deschidere a cursurilor într-un nou an școlar al a Școlii și Grădiniței Româno-Finlandeze ce funcționează în București de șase ani deja.

Este un proiect pe care l-am văzut crescând, pornind de la o grădiniță și o mică școală și care este astăzi un program de amploare, adunând peste 500 de elevi. Anul acesta programul a beneficiat de o extindere importantă, infrastructurii educaționale adăugându-i-se un nou corp de clădire și o sală de sport.

Sistemul educațional finlandez este recunoscut în întreaga lume pentru performanțele sale și nu este o întâmplare faptul că Finlanda se află pe locul I între țările europene, din punct de vedere academic, conform testelor PISA.

Școala și Grădinița Româno-Finlandeză sunt un model de succes, construite pe ideea de parteneriat, iar ele încearcă să adapteze curriculei românești sistemul de predare care a pus Finlanda pe primul loc în educația europeană.

Alături de alți oameni cu suflet mare (printre care se numără Excelența Sa Päivi Pohjanheimo, Ambasadoarea Finlandei la București, domnul Robert Cazanciuc, fost Ministru al Justiției, domnul Hannu Takkula, europarlamentar şi conducător al Comisiei de Educaţie în anul 2010 și doamna Jane Thompson, soția domnului Dean Thompson adjunctul șefului misiunii diplomatice a SUA la București) am văzut aceeași emoție copleșitoare în ochii celor care pășesc în primul an de școală. Dar nu este doar emoție. Este și multă curiozitate și dorință de a știi mai mult – porniri pe care sistemul educativ incluziv al școlii, ce are în centrul preocupărilor sale grija pentru dezvoltarea individuală, le încurajează și le hrănește zilnic.

Este de remarcat că Școala și Grădinița Româno-Finlandeză oferă formare nu doar pentru elevi. Pe baza colaborării cu Inspectoratul Școlar al Sectorului 6, anual sunt pregătiți și 250 de profesori din sistemul bugetar, 30 dintre aceștia participând și la un curs de specializare în Finlanda.

Urez mult succes Școlii și Grădiniței Româno-Finlandeze și pe viitor, iar tuturor copiilor care astăzi i-au trecut pragul le doresc să-și urmeze și să-și vadă visele împlinite. Calitatea și performanța oferite de modelul educațional finlandez pilotat în unitatea ce funcționează în Sectorul 6 reprezintă o șansă în plus de care mi-aș dori să beneficieze cât mai mulți copii din România!

Un răspuns la “Un nou an școlar la Școala și Grădinița Româno-Finlandeză”

  1. […] Urez mult succes Școlii și Grădiniței Româno-Finlandeze și pe viitor, iar tuturor copiilor care astăzi i-au trecut pragul le doresc să-și urmeze și să-și vadă visele împlinite. Calitatea și performanța oferite de modelul educațional finlandez pilotat în unitatea ce funcționează în Sectorul 6 reprezintă o șansă în plus de care mi-aș dori să beneficieze cât mai mulți copii din România!” a scris eurodeputatul pe site-ul său. […]