8 martie, 2015

Uniunea Europeana are nevoie de o noua viziune asupra Politicii de Vecinătate

În lumina anunțului făcut de către Înaltul Reprezentant pentru Afacerile Externe si Politica de Securitate Federica MOGHERINI împreună cu Comisarul Johannes HAHN asupra demarării unui proces de consultare în vederea revizuirii Politicii Europene de Vecinătate, evenimentele ce au avut loc chiar zilele acestea întăresc nevoia unei noi abordări.

Dintre toate aceste evenimente, m-au șocat imaginile prezentate de întreaga media, arătând jihadiștii grupării teroriste ISIS distrugând în mod barbar un alt sit arheologic – vestigii aparținând patrimoniului mondial din orașul asirian Nimrud.

Este greu de înțeles și de neacceptat cum aceeași zonă, care a fost cu mii de ani în urmă leagănul primelor civilizații și martora apariției primelor orașe, poate să fie acum scena întoarcerii la barbarie și a dispariției oricărei forme de umanitate.

Sub aparenta justificare a ”războiului sfânt”, buldozerele distrug ceea ce a rezistat la 3000 de ani de istorie. Mai mult, teroriștii au grijă să pună deoparte artefactele valoroase pentru a încerca ulterior vânzarea lor pe piața neagră.

Educația și valorile corecte sunt piloni pe care s-a construit civilizația modernă. Lipsa lor duce la moartea civilizației. Civilizația Islamică s-a dezvoltat și datorită școlilor și atenției acordate educației. La apogeul ei, Civilizația Islamică depășise din punct de vedere științific, economic și cultural vechiul continent. Acest succes nu s-a datorat atât puterii militare cât datorită educației. Nu întâmplător o Hadith ce a influențat gândirea Califilor Abbasiszi spunea că ”cerneala unui profesor este mai sfântă decât sângele unui martir”.

Mă aștept ca procesul de revizuire al Politicii Europene de Vecinătate să concentreze asupra reconstrucției, stabilizării și întăririi acestor piloni înainte de a așeza alte elemente în această construcție complexă care este relația cu țările aflate dincolo de granițele estice și sudice ale Uniunii Europene.

Alături de un sprijin mai aplicat pentru proiectele educaționale, bineînțeles că Politica Europeană de Vecinătate trebuie să se adreseze și nevoilor economice, mai ales celor care creează locuri de muncă și oportunități de dezvoltare.

O națiune stabilă economic și care investește în educație are deja o bază solidă pentru a se dezvolta democratic și în respectul drepturilor omului și al legii. Aceasta este o ordine firească a lucrurilor, iar numeroasele eșecuri înregistrate până acum, inclusiv cel al Primăverii Arabe, o demonstrează dincolo de orice îndoială.

O astfel de politică de vecinătate, așezată pe realitățile lumii de azi și nu doar pe dorințele neîmpărtășite ale uneia dintre părți, va putea aduce în viitor și mult doritele fructe ale democrației, economiei de piață și dezvoltării durabile.

 


coeur_epp_baseline-positive_blue+yellow_epp_baseline_300dpi_ro (1)

Ramona Mănescu este membră a Parlamentului European în cadrul Partidului Popular European (PPE). Acesta este cel mai mare grup politic din cadrul Parlamentului European, având 219 membri din 27 de țări membre ale Uniunii Europene. De asemenea, PPE este cel mai mare și mai influent partid european de orientare centru-dreapta. În cadrul PPE sunt afiliate 78 de partide din 40 de țări, președinții Comisiei Europene și Consiliului European, 11 șefi de stat și de guvern din cadrul UE și 6 din afara Uniunii, precum și 14 membri ai Comisiei Europene.