12 martie, 2008

Violenta impotriva copiilor romani in scolile din Italia

Violenta impotriva copiilor romani in scolile din Italia

In ultimele luni au fost semnalate presei o serie de manifestari violente cu caracter rasist si xenofob avand drept tinta copiii romani care urmeaza forme de invatamant in Italia.
Doua cazuri au atras atentia opiniei publice: primul caz priveste un baiat de 13 ani din Civitavecchia, de langa Roma, care a ajuns la urgenta in urma unei batai primite din partea unui coleg italian. In urma expunerii acestui caz, mai multe mame romance s-au plans cu privire la agresiunile suferite de copiii lor la scoala.
In cel de al doilea caz, discriminarea si stigmatizarea este si mai evidenta, ajungandu-se pana in punctul in care o mama romanca a soliticitat schimbarea numelui de familie al fiului ei, motivul fiind frapant: copilul nu mai vrea sa fie roman si nici sa auda de Romania.
Cauza acestui comportament sta in faptul ca, desi vorbeste italiana si se integreaza foarte bine in societatea italiana, copilul este zilnic batjocorit de colegii sai pentru simplul fapt ca este roman. Asemenea cazuri de violenta in scoala au mai fost semnalate in Peninsula si sunt cunoscute sub denumirea bullismo.
Este foarte trist sa aflam din presa ca in scolile din Italia copiii romani sunt agresati fizic si verbal.
Este inacceptabil ca intr-un stat membru al UE nu sunt respectate principii fundamentale iar rasismul, xenofobia si discriminarea aduc atingeri grave integritatii fizice si psihice cetatenilor romani.
Orice cetatean european aflat in mod liber si legal intr-un stat membru trebuie sa beneficieze de acelai tratament ca si cetatenii statului respectiv. Viitorul societatilor noastre sta in formarea si educarea copiilor nostri si, de aceea, cred ca este nevoie de un control atent al violentei in scoli, cu atat mai mult cu cat aceasta este dublata de xenofobie.
Este important de subliniat faptul ca marea majoritate a acestor manifestari ce au in centru copiii romani din scolile italiene sunt rezultatul campaniei mediatice indreptate contra romaniilor din Italia, de la sfarsitul anului trecut.

2 răspunsuri la “Violenta impotriva copiilor romani in scolile din Italia”

 1. Independent de orice li s-ar întâmpla altor familii de români emigraţi rezidenţi în Italia, pentru că fiecare „şi-a luat lumea-n cap” pe cont propriu, îmi pot alătura semnătura pe o eventuală petiţie de semnalare a unei atitudini cel puţin necorespunzătoare a societăţii italiene în mijlocul căreia am ales şi avem acum şi dreptul să trăim. Pe de o parte înclin să înţeleg comportamentul adulţilor oglindit de cel al copiilor lor, deoarece îmi asum riscurile inerente calităţii de <> faţă de nativii ale căror comunităţi le-am „tulburat” chiar şi numai prin prezenţă: baza societăţii italiene e caracterizată de ignoranţă, suficienţă şi orgoliu, deci a fost de-ajuns un impuls politico-mediatic pentru a aprinde focul mocnit al intoleranţei etnice; pe de altă parte însă sunt conştientă că nu trebuie să cedăm în faţa unor atitudini abuzive, mai ales când acestea se manifestă şi se răsfrâng asupra copiilor noştri, transformându-i în victime nu doar ale italienilor, ci chiar ale propriilor părinţi ce i-au obligat astfel să-şi şi asume public „dezrădăcinarea”, nu numai să o simtă zi de zi – chestiune un pic prea mare pentru vârsta lor, nu-i aşa?
  Am ridicat problema acestei atitudini nu la prima manifestare faţă de copilul meu de nouă ani şi jumătate, ci la cele ulterioare, aşteptând şi obţinând astfel, dacă mai era nevoie, confirmarea atmosferei de <> pe care o „respirăm” zilnic. Mai ales noi, cei stabiliţi în mici suburbii ale unor mici oraşe, care trăim între persoane cu mentalităţi „feudale” perfect ambientate la confortul vieţii moderne…
  Zilele acestea voi discuta iar cu învăţătoarele despre felul cum „evoluează” relaţiile între copii, însă problema capitală, de nerezolvat din păcate, este a unei dorinţe exprimate de copilul meu plecat din Timişoara la trei ani şi jumătate: ar vrea să audă vorbindu-se româneşte nu doar acasă, în familie, ci şi pe stradă, în jurul lui, aşa cum a văzut el că se întâmpla când eram în vizită acasă…
  Deci problema intoleranţei din şcolile italiene nu este a copiilor, ci a adulţilor în primul rând, iar rezolvarea ei nu se poate găsi fără o implicare în viaţa micro-comunităţilor din care e constituită societatea italiană.
  România trebuie să intervină nu doar cu programe de dimensiuni cosmice, greu de aplicat chiar şi în marile oraşe italiene, ci şi cu proiecte de integrare/personalizare a tinerilor noştri -nevoiţi să trăiască departe de casă- în comunităţile „de adopţie”. România trebuie să investească şi bani, nu doar încredere, pentru dezvoltarea unor iniţiative locale,atât în ţară, cât şi printre românii emigraţi.
  Închei cu o mărturisire -sunt încă membru al P N L Câmpeanu, unul dintre cei foarte entuziaşti în 1996/1997 şi foarte dezamăgiţi de-atunci şi până acum…

 2. Rodica Voinescu spune:

  Am avut ocazia sa tin legatura cu multi romani plecati in afara tarii pentru un trai mai bun – multi imi sunt rude, altii prieteni – care traiesc in Franta, in Germania, in Italia, in Austria, in SUA de zeci de ani. Nu am intalnit un singur roman plecat care sa fie multumit in totalitate ca traieste in afara tarii. Sunt incantati cu totii de serviciu, de posibilitatile sociale, de venituri, de corectitudinea localnicilor intre care s-au integrat, insa tuturor le este dor de acasa, cu totii se simt exclusi in anumite momente – si nu neaparat cu ocazia alegerile electorale. Poate depinde si de evolutia proasta globala, avand in vedere tot felul de lipsuri de toate felurile cu care se confrunta miliardele de oameni si care, in lupta pentru existenta, isi apara putinul pe care il au prin respingerea strainilor de langa ei. Doamna Daniela Paun are dreptate cand spune ca statul roman ar trebui sa se implice ceva mai mult pentru romanii emigranti, avand in vedere ca sunt atat de multi si ca reprezinta un procent considerabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website