6 aprilie, 2015

Voi aduce problema cetățenilor români blocați în zona de conflict în atenția instituțiilor Europene

De ieri am intrat în Săptămâna Patimilor.

În umbra atentatelor împotriva creștinilor din Kenya, dar și a celor din Egipt, Siria, Libia sau Nigeria, pentru creștinii de pretutindeni încărcătura emoțională este una specială. Intoleranța religioasă, extremismul și grupările radicale își extind teritoriile în care acționează, iar amenințările lor devin realitate mult prea des.

Românii nu sunt nici ei scutiți de aceste tulburări. Ne îngrijorează în mod special situația celor rămași blocați în Yemen, unde conflictul se apropie de nivelul unui război regional în toată regula. Eforturile MAE Român sunt bine venite și salut reușita evacuării a 17 conaționali până în prezent. Din păcate, semnalele de alarmă pe care le-am tras cu privire la situația din Yemen, încă din Ianuarie, nu și-au găsit ecoul sperat. Este evident că doar o atenționare de călătorie nu este suficientă, mai ales atunci când pentru unii este vorba de o alegere între siguranța pe termen scurt și singura sursă de venit.

Ca membru al Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European voi aduce problema cetățenilor români blocați în zona de conflict și în atenția instituțiilor Europene. Nu este o situație singulară din păcate și nu se referă doar la cetățeni români.

Sper ca autoritățile române să se implice mai mult în sprijinul românilor aflați astăzi în dificultate și să găsească soluții rapide, alături de partenerii din Uniunea Europeană și coaliția Statelor Arabe care desfășoară operațiuni militare în Yemen, pentru extragerea celor rămași în zona de conflict.

În această Săptămână a Patimilor îmi doresc alături de toți ceilalți creștini un viitor mai liniștit, pace și o flacără de speranță în acest întuneric al terorismului și intoleranței ce prinde rădăcini chiar și în inima Europei.


coeur_epp_baseline-positive_blue+yellow_epp_baseline_300dpi_ro (1)

Ramona Mănescu este membră a Parlamentului European în cadrul Partidului Popular European (PPE). Acesta este cel mai mare grup politic din cadrul Parlamentului European, având 219 membri din 27 de țări membre ale Uniunii Europene. De asemenea, PPE este cel mai mare și mai influent partid european de orientare centru-dreapta. În cadrul PPE sunt afiliate 78 de partide din 40 de țări, președinții Comisiei Europene și Consiliului European, 11 șefi de stat și de guvern din cadrul UE și 6 din afara Uniunii, precum și 14 membri ai Comisiei Europene.