15 ianuarie, 2014

“Voi pune în aplicare un mecanism de supraveghere și control a managementului privat în companiile din subordine.”

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a declarat, într-un interviu acordat Mondo News, cムva introduce un mecanism de supraveghere și control la companiile din subordinea instituției pe care o conduce, prin intermediul căruia să fie monitorizat managementul privat.

Măsura are ca scop eficientizarea și transparentizarea companiilor de stat controlate de Ministerul Transporturilor. Cu alte cuvinte, statul va urmări modul în care managementul privat servește intereselor acestor companii. Mecanismul de supraveghere și control de monitorizare a managementului privat se află în curs de implementare și va fi introdus în acord cu Ordonanța de Urgență 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor.

Ramona Mănescu atrage atenția că situația actuală a unor companii din subordinea Ministerului Transporturilor dovedește că managerii privați nu numai că nu au acționat ca buni proprietari, așa cum prevede de altfel Ordonanța 109, ci dimpotrivă, au favorizat concurența privată.

„Voi pune în aplicare un mecanism de supraveghere și control de monitorizare a managementului privat. Tot ce înseamnă participații pe care Ministerul Transporturilor, ca reprezentant al statului, le are în administrare. Prin acest mecanism de supraveghere și control nu vom face decât să aplicăm Legea 109 în favoarea statului. Atâta timp cât avem companii de stat în subordine, noi trebuie să acționăm, așa spune și Ordonanța 109, ca buni proprietari, indiferent că ne numim manageri privați. Ceea ce se întâmplă în momentul de față în foarte multe companii, ne arată că acești manageri privați nu numai că nu acționează ca buni proprietari, dimpotrivă, favorizează concurența privată. Concurența este liberă, binevenită, dar atâta timp cât reprezentăm o companie, fie ea și de stat, trebuie să fim loiali și să ținem cu compania pe care o reprezentăm”, a declarat, în exclusivitate pentru Mondo News, Ramona Mănescu.

Ministrul Transporturilor a mai precizat că decizia a fost luată în urma unei analize efectuate de experții Băncii Mondiale (BM), care a arătat că statul nu trebuie doar să aplice managementul privat în companiile pe care le deține, ci să urmărească modul în care managementul privat servește intereselor acestor companii.

Am avut o discuție cu reprezentanții Băncii Mondiale, ei au făcut de aproape un an un studiu prin care au arătat că în afară de faptul că am aplicat acest management privat în companiile aflate în subordinea Ministerului Transporturilor, ar trebui să facem mai mult decât atât. Statul trebuie să urmărească modul în care managementul privat servește intereselor acestor companii. Analiza Băncii Mondiale arată că lipsea acest element. În acest moment dorim să introducem exact acest element”, a explicat Ramona Mănescu.

Ordonanța de Urgență 109/2011, care stabilește reguli clare de guvernanță corporativă pentru regiile autonome și societățile comerciale controlate de stat, poate fi descărcată AICI.

Sursa: Mondo News