18 decembrie, 2013

„Voi sprijini Republica Moldova pentru buna​ conectare la ​planurile europene de transport.”

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, s-a întâlnit luni, 16 decembrie 2013, la Chișinău, cu premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă și cu Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor din Republica Moldova, Vasile Botnari. Agenda discuțiilor a inclus proiecte prioritare strategice vizând dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul transportului feroviar, rutier, aerian și naval.

Ministrul român al transporturilor a subliniat proiectul comun de importanţă strategică privind susţinerea drumului european al Republicii Moldova, precum şi necesitatea aprofundării dialogului bilateral în domeniul transportului, din perspectiva îmbunatăţirii cadrului juridic şi concretizării proiectelor de infrastructură, în contextul conectării Chişinăului la rețeaua de transport europeană (TEN-T). Partea română susține cu prioritate proiectul reabilitării căii ferate cu ecartament european Iași-Ungheni-Chișinău, care are suport politic de mai mulți ani, dar nu dispune încă de finanțare, precum şi modernizarea sectorului rutier transfrontalier Iaşi-Ungheni ca parte a reţelei centrale TEN-T.

În contextul intensificării procesului de cooperare transfrontalieră, a dezvoltării socio-economice a regiunilor de graniță, a relațiilor de bună vecinătate și colaborare existente între România și Republica Moldova, oficialii de la București vor oferi sprijin Chişinăului pentru construcția, consolidarea și reabilitarea podurilor peste râul Prut.

”Ministerul Transporturilor vizează amplificarea eforturilor, în perioada imediat următoare, în oferirea de asistență tehnică Republicii Moldova pentru armonizarea legislației naționale cu cea europeană și acordarea sprijinului necesar pentru interconectarea la rețelele transeuropene de transport”, a declarat ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu.

Părțile au convenit asupra unui mecanism de dialog care să fie coordonat la nivelul miniștrilor transporturilor, urmând ca Vasile Botnari să efectueze o vizită în România în luna ianuarie 2014. Cei doi miniștri au stabilit să fie organizate grupuri de lucru care să identifice posibilități reale de accesare a fondurilor europene pe toate modurile de transport în funcţie de interesele strategice comune.