4 februarie, 2014

“Vom oferi Republicii Moldova tot sprijinul necesar demarării proiectelor comune.”

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu l-a primit astăzi, 4 februarie 2014, la Ministerul Transporturilor, pe Vasile Botnari, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor din Republica Moldova. Cei doi oficiali au discutat despre programul de cooperare dintre cele două state pentru realizarea mai multor proiecte comune și aprofundarea unui schimb de cunoştiinţe şi expertiză în beneficiul ambelor părți.

Cu această ocazie, cei doi miniștri au semnat un Memorandum de Înțelegere privind cooperarea în domeniul transporturilor, prin care cele două părți s-au angajat să realizeze proiectele comune agreate. „Vom oferi Republicii Moldova tot sprijinul în demararea proiectelor de interes comun convenite, dar și asistență tehnică pentru armonizarea legislației naționale cu cea europeană”, a declarat Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu.

În cadrul discuțiilor, părțile și-au exprimat dorința de construi în perioada următoare podul rutier Iaşi-Ungheni ca parte a reţelei centrale TEN-T cu finanțare europeană, obținută prin Mecanismul de Conectare a Europei (CEF). În prezent, grupul de lucru bilateral instituit în luna decembrie împreună cu specialiștii lucrează la documentaţia tehnică şi financiară pentru a obține avizele necesare și pentru a putea depune aplicaţia pentru finanţare în cursul acestui an. În acest context a fost abordată și finalizarea documentaţiilor tehnice necesare pentru construcţia podului nou Galaţi – Giurgiulești şi a podului de la Leca – Falciu, astfel încât construcţia lor să poată demara cât mai curând.

Au fost identificate proiecte comune și în domeniul transportului feroviar, un exemplu fiind modernizarea tronsonului de cale ferată Ungheni–Chişinău, dar și construcţia unui segment de 10 km de cale ferată largă către gara Nicolina din Iaşi. Pe termen scurt, partea română a propus amenajarea staţiei Socola pentru a permite transbordarea călătorilor de la trenurile pe cartament larg la cele pe ecartmanet european sau colaborarea cu autorităţile locale în vederea introducerii unei linii de transport în comun până la staţia Nicolina. Interesele comune ale României și Republicii Moldova vizează și îmbunătățirea condițiilor de navigabilitate pe râul Prut și descoperirea unor surse de finanțare pentru modernizare. În plus, oficialii de la București vor oferi sprijin Chişinăului pentru construcția, consolidarea și reabilitarea podurilor peste râul Prut.

În privința schimbului de experiență, Ministerul Transporturilor din România ar putea susține Republica Moldova prin acceptarea la specializare a personalului tehnic aeronautic (mecanici de avioane), precum și acordarea de consultanță pentru implementarea procedurilor și calificarea ofițerilor PSC (Port State Control).