22 septembrie, 2010

Vot in PE pentru zonele muntoase

Am aprobat astazi in plenul Parlamentului European o Rezolutie, a carei co-semnatara sunt, referitoare la dezvoltarea economica si sociala a regiunilor muntoase si a zonelor slab populate.

De ce este importanta Rezolutia pentru Romania? Dupa cum stim, aceste teritorii se confrunta, si la noi in tara, cu probleme deosebite: accesul dificil, aprovizionarea dar si schimbarile climatice.

Pentru a reduce diferentele dintre regiuni si pentru a elimina obstacolele din calea dezvoltarii acestor zone, este nevoie sa le acordam o atentie sporita si sa lucram la programe specifice in domeniul dezvoltarii regionale.

Rezolutia adoptata astazi de Parlamentul European mentioneaza ca PIB-ul trebuie sa fie in continuare principalul criteriu de stabilire a eligibilitatii programelor de asistenta din cadrul politicii regionale, dar cred ca este important sa avem in vedere si indicatori specifici acestor zone: populația totala, ratele de somaj/ocupare a fortei de munca, nivelul de educatie si densitatea populatiei. Acesti indicatori pot fi deja utilizati de Statele Membre pentru redistribuirea fondurilor intre regiuni.

Stim foarte bine ca in Romania, avem zone muntoase care au probleme in domeniul infrastructurii, agriculturii si mediului. Tocmai de aceea, cred ca aceasta Rezolutie este binevenita si poate sprijini dezvoltarea economica a zonelor muntoase si slab populate. Abia apoi, putem cheltui bani europeni si pentru campanii de promovare a Romaniei.

Sunt de parere ca, mai ales in aceasta perioada de criza, programele europene, atent elaborate, cu masuri specifice, adaptate fiecarei regiuni ar putea fi o solutie pentru o Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website