10 decembrie, 2015

Ziua Drepturilor Omului

Declarația Universală a Drepturilor Omului a fost adoptată pe 10 decembrie 1948, această zi marcând de atunci Ziua Drepturilor Omului în întreaga lume.

Declarația, în cele 30 de articole ale sale, stabilește principalele drepturi și libertăți la care sunt îndreptățiți toți oamenii, indiferent în ce colț al lumii se află.

Documentul este rezultatul muncii unei echipe formată din reprezentanți ai tuturor religiilor majore și ai principalelor sisteme de drept. Toate statele lumii au adoptat această Declarație și, în timp, ea a ajuns să reprezinte un adevărat contract între Guverne și cetățeni. De asemenea, textul Declarației reprezintă fundamentul pentru întregul sistem actual de protecție a drepturilor omului, aflat într-o continuă completare și evoluție.

Biroului Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Depturile Omului i-a fost acordată de către Cartea Recordurilor diploma care atestă faptul că Declarația Universală a Drepturilor Omului este documentul care a fost tradus în cel mai mare număr de limbi, el existând acum în peste 380 de limbi și dialecte. Acest detaliu este încă o dovadă a universalității acestei declarații.

Anul acesta, Ziua Drepturilor Omului are loc chiar înaintea momentului mult așteptatelor decizii ale Summitului pe tema schimbărilor climatice – COP21. În acest context cred că cei 150 de șefi de stat și de guvern prezenți la Paris, în decizia ce o vor lua, trebuie să nu uite spiritul acestei Declarații Universale a Drepturilor Omului. Chiar dacă în 1948, cei care au scris-o și adoptat-o atunci nu au menționat dreptul la un mediu curat și dreptul generațiilor viitoare la aceleași șanse de dezvoltare, aceste drepturi fundamentale se alătură în mod fericit celorlalte și reflectă mai clar nivelul la care a ajuns astăzi umanitatea.