21 septembrie, 2016

Ziua Internațională a Păcii???

2016 este al doilea an consecutiv în care principalii indicatori ai indexului global al păcii se deteriorează.

Instabilitatea politică a crescut în 39 de țări.

În ultimul an, 79 de țări au devenit mai nesigure și mai instabile.

Numărul de victime rezultate din conflicte armate a crescut. De la 19.601 la 101.406.

Cheltuielile militare au crescut în 70 de țări. Acest fenomen domină țările conduse de regimuri autoritate și hibride, unde tendința se menține în ultimii patru ani.

Dacă în 2010, 58 de state erau implicate în 206 conflicte externe, în 2014 s-a ajuns ca 85 de state să fie implicate în 310 conflicte de acest fel.

Relațiile dintre vecini s-au deteriorat la nivel global.

Numărul de refugiați și strămutați a crescut în absolut toate regiunile globului, cu excepția Americii de Sud.

În 2015, la nivelul Națiunilor Unite au fost înregistrați 57 de milioane de refugiați, strămutați și persoane aflate în situație de risc extrem. De trei ori întreaga populație a României!

Numărul de persoane strămutate este într-o continuă creștere de peste 10 ani!

În Siria, procentul acestora a ajuns la peste 63%, iar în alte nouă țări el depășește 10%.

77 de țări suferă de un impact crescut al terorismului.

De altfel, terorismul este indicatorul care a crescut cel mai mult la nivel global, dar în special în Europa.

În același timp, impactul terorismului este pentru al patrulea an consecutiv de creștere la nivel global și este la cel mai înalt nivel din ultimii 36 de ani (el se măsoară începând cu 1970).

Numărul de victime ale terorismului au crescut de la 8.466 la 32.715. O creștere de 286%!

Terorismul devine un fenomen din ce în ce mai globalizat, înregistrându-se creșteri în toate regiunile globului.

Cifrele de mai sus reflectă impactul uman. Alături de acesta se numără și un impact economic al violenței.

Impactul economic poate părea nesemnificativ în comparație cu pierderea de vieți omenești. Dar atunci când traducem aceste costuri în „spitale care nu au mai avut resurse pentru a trata pacienții”, în „țări care nu au mai putut să-și hrănească cetățenii” sau „copii care nu au mai putut merge la școală”, abia atunci înțelegem adevăratul efect.

Costul global al violenței se ridică la 13,6 mii de miliarde $ anual. Aceasta înseamnă 5$/zi pentru fiecare om. Să comparăm această cifră cu cei 2,8 miliarde de oameni care trăiesc cu mai puțin de 2$/zi pentru a ne da seama de magnitudinea acestor cifre.

Pierderile cauzate de conflicte creează pagube în valoare de 742 miliarde $ anual. Să comparăm această cifră cu cei doar 15 miliarde $ cheltuiți anual în misiuni de menținere a păcii.

Toate cifrele reci enumerate mai sus reflectă o realitate de loc îmbucurătoare și o tendință care nu doar trebuie să ne îngrijoreze ci trebuie să ne facă să acționăm.

Așa cum am mai spus, pacea este un bun greu câștigat, care se poate pierde foarte ușor în schimb. Europa. Noi ne-am născut într-o Europă în care războiul era doar o amintire a trecutului. Foametea, conflictul, insecuritatea și opresiunea par să fi fost izgonite, cel puțin de pe continentul european. Cu toate acestea, fără un efort comun, fără voință și uneori sacrificii, ceea ce pare doar o istorie veche se poate repeta.

Astăzi, când sărbătorim Ziua Internațională a Păcii, trebuie să fim cu atât mai mult conștienți de prezența atâtor conflicte la nivel global, acest coșmar care nu se dă dus și care poate afecta orice colț al lumii, inclusiv țările Uniunii Europene.


Datele prezentate în textul de mai sus au fost extrase din Raportul „Indexul Global al Păcii 2016”, cea mai complexă cercetare în domeniu, realizată de către „The Institute for Economics and Peace” dedicat dezvoltării unor metode de analiză a păcii la nivel global și de cuantificare a valorii acesteia din punct de vedere economic.

Un răspuns la “Ziua Internațională a Păcii???”

  1. […] chiar dacă europenii nu mai conștientizează acum cât de valoroasă este, potrivit unei postări pe site-ul […]